Zbor întârziat – care sunt drepturile dumneavoastră?

Conform legilor UE, puteți avea dreptul la compensație sau rambursare în caz de întârzieri ale zborurilor. Verificați dacă sunteți eligibil pentru compensație.

Înainte de a discuta despre drepturile la despăgubire sau rambursare pentru zboruri întârziate, ar trebui să înțelegem ce înseamnă întârzierea avionului.

În acest articol, vom discuta despre zborurile întârziate, drepturile dumneavoastră la despăgubire și rambursare, eligibilitatea dumneavoastră și modul în care puteți solicita o despăgubire.

Ce înseamnă „Zbor întârziat”?

Întârzierea unui zbor se referă la o situație în care un zbor programat nu pleacă sau nu ajunge la ora prevăzută din cauza diverselor factori.

Acești factori pot varia de la condiții meteorologice nefavorabile, cum ar fi ceață, furtuni de zăpadă sau furtuni, până la probleme tehnice ale aeronavei.

Întârzierile zborului pot avea diferite durate, de la câteva minute la mai multe ore sau chiar mai mult.

Întârzierile mai lungi vă pot face să pierdeți un eveniment important sau planurile de călătorie. În anumite condiții, ați putea fi eligibil pentru despăgubire sau rambursare.

Legea UE protejează pasagerii aerieni cu compensații sau rambursări în cazul întârzierilor mai lungi ale zborurilor.

Drepturile dvs. pentru Zboruri Întârziate conform Regulamentului UE 261

Conform legii europene EC 261, s-ar putea să aveți dreptul la rambursare sau despăgubire de până la 600€ pentru întârzieri mai lungi ale zborului. Să înțelegem drepturile dvs. pentru întârzieri de zbor de peste 2 ore.

Întârzieri de 2 ore sau mai mult

 • Pentru întârzieri la aeroport care durează 2 ore sau mai mult, companiile aeriene sunt obligate să ofere asistență, cunoscută sub numele de „Dreptul la Asistență”.
 • „Dreptul la Asistență” include oferirea de gustări și răcoritoare, posibilitatea de a efectua două apeluri telefonice și permisiunea de a trimite e-mailuri sau faxuri.
 • Și, despăgubire pentru rerutare sau modificări ale duratei zborului. Cu toate acestea, aceasta poate fi redusă cu 50%, așa cum este menționat în Articolul 7(2) al Regulamentul 261 din 2004.

Întârzieri de 3 ore sau mai mult

 • Pe lângă “Dreptul la Asistență”, ați putea avea dreptul la o despăgubire între 250€ și 600€ pentru întârzieri de 3 ore sau mai mult.
 • Suma despăgubirii variază în funcție de distanța parcursă. (Distanța se calculează folosind metoda „rutei mari cerc”).
 1. ✦ Zboruri pe distanțe scurte (până la 1.500 km): 250 Euro
 2. ✦ Zboruri pe distanțe medii (între 1.500 km și 3.500 km): 400 Euro
 3. ✦ Zboruri pe distanțe lungi (peste 3.500 km): 600 Euro

Întârzieri de 5 ore sau mai mult

 • Aveți dreptul la mese și răcoritoare gratuite, precum și la 2 apeluri telefonice gratuite și acces la internet pentru a trimite e-mailuri. Alternativ, puteți solicita o rambursare dacă nu mai doriți să călătoriți.
 • În plus, dacă ați ajuns cu o întârziere mai mare de 3 ore la destinație, s-ar putea să aveți dreptul la despăgubire.

Întârzieri de zbor peste noapte

 • În caz de întârzieri care necesită o noapte sau când se impune cazarea, companiile aeriene ar trebui să ofere cazare la hotel și transport între aeroport și hotel.
 • Și, mese gratuite sau tichete de masă.

Cât Despăgubire Ar Trebui Să Primești pentru un Zbor Întârziat?

Suma despăgubirii variază între 250€ și 600€ pentru un zbor întârziat cu 3 ore sau mai mult.

 1. Pentru mai puțin de 1500 km și întârzieri care depășesc 3 ore, puteți solicita până la 250€
 2. Pentru zboruri intra-UE de peste 1500 km și întârzieri care depășesc 3 ore, puteți solicita până la 400€
 3. Pentru zboruri UE și non-UE de peste 3500 km și întârzieri care depășesc 4 ore, puteți solicita până la 600€

Tabelul Despăgubirilor pentru Întârzierile de Zbor

Durata Întârzierii Distanța Călătoriei Despăgubire
Mai puțin de 3 ore Orice distanță Nu
3+ ore Mai puțin de 1500 km 250€
Între 1500 km și 3500 km 400€
Peste 1500 km (zboruri intra-UE) 400€
4+ ore Peste 3500 km (zboruri UE – non-UE) 600€

Zbor Întârziat – Sunt Eligibil pentru Despăgubire?

Pentru a fi eligibil pentru despăgubire, trebuie îndeplinite următoarele cerințe obligatorii:

 • Zborul dvs. a sosit cu o întârziere de peste 3 ore la destinația finală.
 • Zborul a decolat din UE sau a aterizat în UE cu o companie aeriană reglementată de UE.
 • De obicei, aveți până la 3 ani pentru a solicita despăgubire pentru zborul întârziat.
 • Întârzierea trebuie să se datoreze viciului companiei aeriene și nu unor circumstanțe excepționale, cum ar fi un tsunami, sau a unor consecințe pe care companiile aeriene nu le-au putut evita.

Regulamentul UE este aplicabil pentru pasagerii aerieni non-UE?

Regulamentul UE 261/2004 se aplică tuturor zborurilor care pleacă de pe aeroporturile din UE, indiferent de compania aeriană. Nu contează dacă sunteți rezident al SUA sau non-UE.

Cu toate acestea, pentru zboruri către aeroporturile din UE, drepturile pasagerilor aerieni din UE se aplică doar dacă zborul este operat de o companie aeriană înregistrată în UE.

Tabelul de mai jos clarifică dacă sunteți eligibil pentru despăgubire conform legii UE.

Origine și Destinație Companie aeriană UE Companie aeriană non-UE
UE către UE ✅Da ✅Da
UE către non-UE ✅Da ✅Da
Non-UE către UE ✅Da ❌Nu
Non-UE către non-UE ❌Nu ❌Nu

Astfel, să presupunem că sunteți un rezident non-UE și zborul dvs. cu TAROM sau Delta de la București la New York a fost întârziat la sosire cu mai mult de trei ore, s-ar putea să primiți o despăgubire conform legislației UE.

Ce ar trebui să faceți când un zbor este întârziat?

Dacă vă aflați pe un zbor care are o întârziere la sosire de mai mult de trei ore, iată tot ce trebuie să faceți pentru a fi despăgubit pentru zborul dvs. întârziat:

 1. Colectați Documentele: Adunați documentele esențiale, cum ar fi confirmările de rezervare, biletele de îmbarcare și notificările de întârziere, pentru a susține cererea dvs.
 2. Adunați Dovezi: Colectați dovezi ale întârzierii (de exemplu, poate o confirmare scrisă din partea companiei aeriene sau fotografii cu panoul de plecări/sosiri).
 3. Notați Ora de Sosire: Asigurați-vă că notați cu atenție ora de sosire, adică momentul în care compania aeriană a deschis ușa avionului și a permis pasagerilor să părăsească aeronava.
 4. Verificați-vă Eligibilitatea: Verificați dacă sunteți eligibil pentru despăgubire introducând numărul zborului și data zborului în calculatorul nostru de despăgubire.
 5. Depuneți o Cerere: Dacă sunteți eligibil, depuneți o cerere în mod prompt, cu toate documentele justificative. Companiile aeriene au până la șase săptămâni pentru a răspunde.

Cum să Solicitați Despăgubire pentru un Zbor Întârziat?

Opțiunea 1: Faceți singur:

Echipați-vă cu cunoștințe despre drepturile dvs. privind întârzierile de zbor. Apoi, contactați companiile aeriene. Fie vă adresați serviciului lor pentru clienți, fie utilizați site-ul lor web pentru a depune cererea de despăgubire.

Și aici e treaba – compania aeriană are până la șase săptămâni să vă răspundă. Dar nu stați doar așteptând. Fiți proactiv.

Continuați să faceți urmărirea cu compania aeriană și este o idee bună să stabiliți un termen limită pentru răspunsul lor. Astfel, este mai probabil să obțineți o soluție în timp util pentru cererea dvs.

Dacă compania aeriană respinge cererea dvs. bazându-se pe „circumstanțe excepționale”, este prudent să ridicați problema. Puteți opta să angajați serviciile unui avocat cu experiență sau să angajați o companie de revendicare renumită pentru a pleda în numele dvs.

Opțiunea 2: Angajați un Avocat

Când angajați un avocat, există un risc de cost dacă pierdeți, trebuie să plătiți instanța, avocatul dvs., și avocatul părții opuse și nu primiți nicio despăgubire. Acest lucru poate fi ușor 2000 de Euro sau chiar mai mult, în funcție de detalii. Chiar și în cazul unei concilieri sau a unui acord supravegheat de instanță, va trebui să plătiți mai mult decât primiți.

Opțiunea 3: Compania de Servicii de Revendicare pentru Zboruri

Când toate celelalte opțiuni eșuează, angajați o companie de servicii de revendicare pentru zboruri versată în cazurile complexe de compensație pentru zboruri. Aceste companii determină eligibilitatea dvs. pentru despăgubire, depun cererea dvs. cu documentele necesare și chiar pot întreprinde acțiuni legale, dacă este nevoie.

Aceste companii de revendicare operează în principal pe baza „fără victorie, fără taxă”, asigurându-vă că nu veți avea niciun cost în avans. Expertiza lor în negocieri poate îmbunătăți semnificativ șansele dvs. de a primi despăgubirea pe care o meritați.

ClaimFlights poate fi cea mai bună opțiune, deoarece oferă cel mai bun câștig pentru revendicările UE. Și este una dintre cele mai bune alegeri pentru revendicările de despăgubire pentru întârzierea zborurilor. Este recunoscută pe scară largă pentru procesarea rapidă a revendicărilor și unelte DIY, precum un calculator de despăgubiri și un model gratuit de scrisoare.

Mai mult, spre deosebire de concurenții lor, nu percep nicio taxă suplimentară pentru acțiunile legale, chiar dacă este necesară o acțiune legală. Cu ClaimFlights, povara solicitării despăgubirilor este ridicată de pe umerii dvs., făcând procesul mai lin și mai convenabil pentru dvs.

Obținerea Despăgubirilor pentru Întârzierile de Zbor este Facilitată cu ClaimFlights

Pentru a obține despăgubiri prin ClaimFlights, trebuie doar să urmați 3 pași simpli și să vă recuperați banii direct în contul bancar.

Pasul 1: Trimiteți Detaliile Zborului Dvs

Trimiteți detaliile zborului prin formularul lor online. Trebuie doar să furnizați numărul de zbor și data zborului și să verificați dacă sunteți eligibil pentru despăgubire.

Dacă nu vă amintiți detaliile zborului, puteți furniza pur și simplu aeroportul de plecare și aeroportul de sosire, precum și data călătoriei pentru a verifica eligibilitatea.

Pasul 2: Aplicați-vă Drepturile

Faceți valabile drepturile dvs. cu ClaimFlights. Ei lucrează în numele dvs. pentru a revendica despăgubirile pentru zborul dvs. întârziat sau anulat. Și, în cazul în care este necesară o acțiune legală, nu percepe taxe suplimentare.

Pentru o cerere reușită, ei percep taxe de succes de 21% plus TVA pentru clienții români, 22,5% plus TVA pentru clienții germani, 20,25% plus TVA pentru clienții polonezi și 25% pentru clienții non-UE.

Pasul 3: Primiți Banii în Contul Dvs. Bancar

Despăgubirea dvs. (minus taxele lor de serviciu) va fi transferată direct în contul dvs. bancar. Asigurați-vă că furnizați corect datele bancare.

Nu există taxe administrative, taxe de transfer bancar sau alte costuri ascunse. Acest lucru înseamnă, evident, că nu sunteți sub niciun risc financiar sau constrângere.

Așadar, nu aveți nimic de pierdut când solicitați despăgubiri prin ClaimFlights. Așa că de ce să așteptați? Solicitați acum!

Întrebări Frecvente

Pot să cer despăgubiri pentru o întârziere a zborului de 1 oră?

Deși o întârziere de 1 oră la plecare poate fi frustrantă, despăgubirile în conformitate cu reglementările UE sunt oferite, de obicei, numai atunci când întârzierea depășește trei ore la sosirea la destinația finală. Întârzierile care sunt cu un minut mai scurte de această limită de trei ore nu sunt eligibile pentru despăgubire.

Ce se întâmplă dacă zborul meu este anulat?

Dacă zborul dvs. este anulat fără notificare prealabilă, s-ar putea să aveți dreptul la rambursare sau la un zbor alternativ. Dacă zborul de înlocuire suferă o întârziere de peste două ore, legea UE vă poate oferi dreptul la despăgubire. Pentru o înțelegere aprofundată, consultați ghidul nostru detaliat despre despăgubiri în cazul anulării zborurilor.

Ce se întâmplă dacă pierd o conexiune din cauza unei întârzieri?

Ratarea conexiunilor de zbor datorită întârzierilor sau anulărilor zborurilor precedente poate fi extrem de stresantă. În astfel de scenarii, ați putea avea dreptul la rambursare pentru porțiunea călătoriei pe care nu ați putut-o finaliza. Dacă compania aeriană oferă o soluție alternativă de călătorie, cum ar fi un zbor diferit sau alte mijloace de transport, care rezultă într-o întârziere de trei ore sau mai mult la destinația finală, s-ar putea să vi se datoreze despăgubiri de până la 600 de euro.

Când este considerat un zbor întârziat?

Un zbor este clasificat ca „întârziat” când nu respectă orele sale programate inițiale de plecare sau sosire. Măsura întârzierii este diferența dintre timpii reali și cei planificați. Deși multe companii aeriene folosesc un criteriu general, cum ar fi 15 minute peste ora așteptată, pentru a defini întârzierile, organismele de reglementare pot avea propriile lor criterii. De exemplu, Regulamentul CE 261/2004 consideră, de obicei, că întârzierile de două ore sau mai mult sunt semnificative pentru drepturile pasagerilor și măsurile compensatorii.

Oferim suport în multe limbi - site-uri ClaimFlights internaţionale