Compensație pentru Refuzal de Îmbarcare

Dacă ți s-a refuzat îmbarcarea în ciuda faptului că te-ai înregistrat la timp, ai putea avea dreptul la compensație conform Regulamentului UE 261/2004. În funcție de distanța zborului, poți solicita o compensație pentru îmbarcarea refuzată între 250 € și 600 € de la compania aeriană.

Drepturile tale în caz de îmbarcare refuzată

Atunci când ai o rezervare validă pentru un zbor și totuși ți se interzice îmbarcarea, te afli în situația de ‘refuz de îmbarcare’. Această situație poate fi, de asemenea, descrisă ca ‘Refuzal de Îmbarcare’ fără consimțământul tău.

În conformitate cu Regulamentul European CE 261 din 2004, dacă ți s-a refuzat îmbarcarea din cauza supra-rezervării, ai putea avea dreptul la compensații pentru îmbarcarea refuzată, care pot ajunge până la 600€.

Îmbarcarea refuzată poate fi fie voluntară, fie involuntară.

 1. Îmbarcare refuzată voluntară: Aici, pasagerii renunță cu bună știință la locul lor într-un zbor supra-rezervat, de obicei în schimbul unor avantaje precum credite de călătorie, vouchere sau cazare la hotel. Prin acceptarea acestui lucru, pasagerii renunță la drepturile lor la compensație.
 2. Îmbarcare refuzată involuntară: Acest lucru se întâmplă atunci când locul rezervat al unui pasager este luat fără acordul său. În astfel de cazuri, cu condiția să nu prezintă un pericol pentru siguranță, securitate sau sănătate și să fi respectat termenele de check-in, pasagerii au dreptul la compensații.

Unul dintre cele mai sigure și mai ușoare moduri de a evita să-ți fie refuzată îmbarcarea din zbor este să te înregistrezi la timp. Cei care ajung târziu la poartă sunt mai expuși riscului de a li se refuza îmbarcarea.

Îmbarcare refuzată voluntară

 • Este procesul de a renunța la un loc într-un zbor supra-rezervat în schimbul unor beneficii precum credite de călătorie la compania aeriană, vouchere și camere de hotel. Acest lucru provine din strategia companiei aeriene de a căuta voluntari dispuși să renunțe la locurile lor.
 • Dacă ești de acord să-ți schimbi biletul și locul în zbor, vei fi considerat ca fiind îmbarcare refuzată voluntară. Nu vei fi eligibil pentru compensație dacă renunți la locul tău în mod voluntar.

Compania aeriană poate să îmbunătățească oferta cu avantaje suplimentare, dar în cele din urmă, alegerea de a accepta sau de a refuza depinde de tine. Asigură-te întotdeauna că beneficiile pe care le primești pentru voluntariat depășesc ceea ce ai fi avut dreptul să primești conform Regulamentului CE 261/2004.

Îmbarcare refuzată involuntară

Îmbarcarea refuzată involuntară are loc atunci când o companie aeriană îți refuză îmbarcarea într-un zbor chiar dacă ai o rezervare validă. Un astfel de refuz este neașteptat și se poate întâmpla în ciuda faptului că îndeplinești toate criteriile: ai documentele de călătorie necesare, un bilet confirmat, check-in-ul făcut la timp și nu prezintă niciun risc pentru siguranța, securitatea sau sănătatea companiei aeriene.

Conform Regulamentului UE 261/2004, dacă te confrunți cu o îmbarcare refuzată involuntar din cauza supra-rezervării unui zbor, ai drepturi specifice, care includ:

 • Compensație cuprinsă între 250€ și 600€.
 • Refund of your flight ticket, or alternate transportation.
 • Acces la mese, băuturi și alte servicii esențiale „Dreptul la Asistență”.

Când poți solicita compensație pentru îmbarcarea refuzată?

Conform Regulamentului UE 261, există scenarii specifice în care ai dreptul să soliciți compensație pentru îmbarcarea refuzată involuntar:

 1. Plecarea și sosirea ta au fost ambele în interiorul UE (indiferent de compania aeriană)
 2. Zborul a plecat de la un aeroport din UE (indiferent de compania aeriană)
 3. Aeroportul de sosire se afla în statele membre ale UE și ar trebui să fi rezervat cu o companie aeriană reglementată de UE

Este important să știi că eligibilitatea ta pentru compensație nu este determinată de cetățenia ta. Indiferent dacă locuiești în UE sau în altă parte, poți solicita compensație dacă situația ta de călătorie se încadrează în criteriile de mai sus.

Iată o prezentare rapidă pentru claritate:

Origine și Destinație Companie aeriană din UE Companie aeriană non-UE
UE către UE ✅Da ✅Da
UE către Non-UE ✅Da ✅Da
Non-UE către UE ✅Da ❌Nu
Non-UE către Non-UE ❌Nu ❌Nu
Notă importantă: Trebuie să vă faceți check-in la timp pentru a evita refuzul la îmbarcare și pentru a putea solicita compensația pentru refuzul involuntar la îmbarcare.

Câtă compensație puteți solicita în caz de refuz la îmbarcare?

În cazul nefericit în care vi se refuză îmbarcarea involuntar, sumele compensatorii la care aveți dreptul depind atât de distanța zborului, cât și de durata întârzierii la ajungerea la destinația finală. Iată o descompunere a regulilor de compensație:

 1. Zboruri pe distanțe scurte: Pentru zborurile care acoperă distanțe de până la 1.500 km, o întârziere care depășește 2 ore vă conferă dreptul la o compensație de 250€.
 2. Zboruri pe distanțe medii: Această categorie include zborurile care acoperă distanțe de peste 1.500 km în cadrul UE, precum și cele între 1.500 km și 3.500 km în afara UE. Dacă vă confruntați cu o întârziere care depășește 3 ore în aceste zboruri, puteți solicita o compensație de 400€.
 3. Zboruri pe distanțe lungi: Pentru călătoriile pe distanțe lungi mai mari de 3.500 km în afara UE, sunteți eligibil pentru o compensație de până la 600€ dacă întârzierea depășește 4 ore.

Înțelegerea drepturilor dumneavoastră și a baremurilor de compensare vă asigură că sunteți adecvat recompensați pentru orice inconveniență întâmpinată.

Compensație redusă

Valoarea compensației poate fi redusă cu 50% dacă ora de sosire a zborului alternativ este mai mică de 2 ore.

 • Dacă zborul are o distanță mai mică de 1.500 km și ajunge la destinația finală cu până la 2 ore mai târziu decât ora reală de sosire, puteți solicita 125€.
 • Pentru zborurile de peste 1.500 km în cadrul UE și toate zborurile între 1.500 km și 3.500 km în afara UE care ajung la destinația finală cu până la 3 ore mai târziu, puteți solicita 200€.
 • Și pentru zborurile de peste 3.500 km în afara UE, dacă ajung la destinația finală cu până la 4 ore mai târziu, puteți solicita 300€.

Tabel pentru o mai bună înțelegere:

Întârzierea la Sosire Distanța Traseului Compensație Standard Compensație Redusă 50%
2 ore sau mai puțin Mai puțin de 1500 km 250€ 125€
3 ore sau mai puțin Mai mult de 1500 km în UE 400€ 200€
Între 1500 km și 3500 km în afara UE 400€ 200€
4 ore sau mai puțin Mai mult de 3500 km în afara UE 600€ 300€

Drepturi Suplimentare

În afara compensației, pasagerii au dreptul la:

 • Rambursarea integrală a costului biletului sau a părții neutilizate a călătoriei.
 • Un zbor de întoarcere rapid la punctul original de plecare.
 • Transport alternativ către destinația finală, fără costuri suplimentare.

În situațiile în care perioada de așteptare pentru zborul de înlocuire depășește 2 ore de la ora programată de plecare, pasagerii au dreptul la:

 • Mese și băuturi gratuite.
 • Două apeluri telefonice, faxuri, mesaje telex sau e-mailuri.
 • Cazare la hotel în cazul în care este necesară o ședere peste noapte.
Reamintire importantă: Chiar dacă ați primit vouchere pentru mese, puteți totuși solicita compensație în cazul refuzului de îmbarcare din cauza suprarezervării.

Termenul pentru reclamațiile de compensare în cadrul UE pentru refuzul de îmbarcare

Pasagerii din UE beneficiază de un termen generos pentru a-și revendica drepturile la compensație în cazul îmbarcării refuzate. Este demn de remarcat faptul că țări precum România și Germania extind această perioadă, permițând călătorilor aerieni să-și depună cererile până la trei ani de la data efectivă a zborului.

Dacă ați experimentat o întârziere sau anulare a zborului în aceste limite, este imperativ să evaluați cu atenție eligibilitatea pentru compensare. Rambursarea financiară potențială poate fi semnificativă.

Cum vă poate ajuta ClaimFlights cu compensația?

ClaimFlights este autoritatea principală în drepturile pasagerilor aerieni. Echipa noastră dedicată se asigură că beneficiați de avantajele Regulamentului CE 261/2004 fără nici o povară financiară din partea dvs. Dacă cazul dvs. ajunge în instanță, stai liniștit – nu există taxe ascunse sau costuri suplimentare.

Pași pentru a vă asigura compensația pentru zbor cu ClaimFlights:

 • Determinați compensația dvs: Utilizați calculatorul nostru gratuit de compensații pentru zboruri pentru a evalua instantaneu suma de compensație la care aveți dreptul de la companiile aeriene.
 • Introduceți detaliile zborului: Introduceți detaliile zborului dvs. cu atenție. Asigurați-vă că sunt corecte, în special pentru zborurile cu retur, pentru a identifica orice segmente problematice.
 • Delegați sarcina: Încredințați-ne cererea dvs. de compensare a zborului. Partea dvs.? Doar relaxați-vă.
 • Păstrați-vă la curent: Echipa noastră experimentată gestionează cererea dvs. și vă furnizează actualizări la timp cu privire la progresul acesteia.
 • Taxă de succes: Odată ce cererea dvs. triumfă, deducem taxa noastră de succes. Restul? Transferat direct în contul dvs. bancar.

Alegeți ClaimFlights pentru un proces eficient și simplificat al cererii de despăgubire.

Oferim suport în multe limbi - site-uri ClaimFlights internaţionale