Despăgubire în Caz de Overbooking la Zbor

Dacă ai fost oprit să te îmbarci pe zbor din cauza overbooking-ului, s-ar putea să ai dreptul la compensație conform Regulamentului UE 261/2004 privind Drepturile Pasagerilor în caz de overbooking.

Nu vă amintiți detaliile zborului dvs.? Faceți clic aici pentru a verifica cererea dvs.

Drepturile dvs. în caz de overbooking

Dacă ți s-a refuzat îmbarcarea în avion din cauza overbooking-ului, ai următoarele drepturi conform Regulamentului UE 261/2004:

 • Dreptul la compensații cuprinse între 250€ și 600€
 • Rambursarea biletului de avion sau transport alternativ
 • Mese și răcoritoare, precum și alte servicii din cadrul „Dreptului la Îngrijire”.

Dreptul la Compensație

Poate un pasager căruia i s-a refuzat îmbarcarea în avion să fie eligibil pentru compensație conform legislației UE? Iată situațiile în care poți solicita compensație conform Regulamentului UE CE 261:

 • Plecarea și sosirea au avut loc ambele în cadrul UE (indiferent de compania aeriană)
 • Zborul tău a avut plecarea dintr-un aeroport din UE (indiferent de compania aeriană)
 • Aeroportul de sosire era în statele membre ale UE și ar fi trebuit să rezervați cu o companie aeriană reglementată de UE

Tabelul de mai jos clarifică dacă aveți dreptul la compensație.

Origine și Destinație Companie Aeriană UE Companie Aeriană non-UE
Din UE către UE ✅Da ✅Da
Din UE către non-UE ✅Da ✅Da
Din non-UE către UE ✅Da ❌Nu
Din non-UE către non-UE ❌Nu ❌Nu

Astfel, chiar dacă ești cetățean român sau orice pasager din afara UE, dacă sunt îndeplinite criteriile de mai sus, poți fi eligibil pentru compensație.

Notă Importantă: Trebuie să te înregistrezi la timp pentru a evita refuzul la îmbarcare și a putea solicita compensație pentru overbooking.

Cât poți revendica ca despăgubire pentru un zbor supra-rezervat

În ceea ce privește compensația pentru un zbor supra-rezervat, suma variază. Ai putea fi eligibil să primești 250€, 400€ sau chiar 600€ în funcție de tipul zborului de la care ți s-a refuzat îmbarcarea și cât de mult a fost întârziat zborul tău.

Conform prevederilor existente, suma compensației ce trebuie plătită oricărui pasager este următoarea:

 • Zborurile de până la 1.500 km sunt eligibile pentru o compensație de 250€.
 • Zborurile de peste 1.500 km până la 3.500 km și în cadrul UE sunt eligibile pentru compensație de 400€.
 • Zborurile de peste 3.500 km și în afara UE ar putea fi eligibile pentru o sumă de până la 600€ ca despăgubire.

Tabel Despăgubiri pentru Zboruri Supra-rezervate

Tipul Zborului Exemplu Compensație
UE către UE mai puțin de 1500 km București – Munchen 250€
UE către UE mai mult de 1500 km București – Zurich 400€
UE către Non-UE mai mult de 3500 km București – New York 600€

Servicii Adiționale

Dreptul la Îngrijire

Dacă ai acceptat să renunți la locul tău și aștepți o soluție alternativă din partea companiei aeriene și au trecut mai mult de 2 ore, atunci următoarele drepturi de asistență trebuie suportate de compania aeriană:

 • Vouchere pentru mese și răcoritoare
 • Două apeluri telefonice, mesaje telex sau fax, sau e-mailuri fără niciun cost
 • Cazare la hotel atunci când devine necesară o ședere de una sau mai multe nopți
 • Transportul dintre aeroport și locul de cazare

Rambursare sau Redirecționare

Rambursarea în termen de 7 zile a costului integral al biletului. Zboruri alternative către destinația finală cât mai curând posibil sau la o dată ulterioară, la alegerea pasagerului, în funcție de disponibilitatea locurilor.

Îmbunătățirea și Retrogradarea

Pasagerilor care renunță voluntar la locurile lor li se poate oferi un upgrade la clasa business ca rambursare, fără taxe suplimentare.

Dacă pasagerului i se oferă un loc la o clasă inferioară față de cea pentru care a fost cumpărat biletul, diferența trebuie rambursată în termen de 7 zile, conform următoarelor condiții:

 • 30% din prețul biletului pentru toate zborurile de 1500 km sau mai puțin
 • 50% din prețul biletului pentru toate zborurile intra-Comunitare de peste 1500 km
 • 75% din prețul biletului pentru toate zborurile dintre teritoriul european al statelor membre și departamentele franceze de peste mări.

Ce înseamnă Suprarezervare și Refuzul Îmbarcării?

Suprarezervarea este o practică obișnuită a companiilor aeriene, în care se vând mai multe bilete decât sunt locuri disponibile într-un zbor. Această strategie este utilizată anticipând că unii pasageri nu se vor prezenta, bazându-se pe datele istorice de rezervare și algoritmi predictivi.

Totuși, aceste predicții nu sunt mereu exacte, ceea ce poate duce la situații în care pasagerii cu bilete valide sunt refuzați la îmbarcare. Când nu există suficienți voluntari dispuși să își cedeze locurile pentru avantaje, precum rambursări, re-rutări sau upgrade-uri la clasa business, unii călători sunt excluși involuntar de pe zborul lor.

O asemenea situație poate fi extrem de frustrantă, dar companiile aeriene sunt, de obicei, obligate să ofere compensații pentru a recunoaște inconvenientul. Specificul acestei compensații poate varia în funcție de politicile individuale ale companiei aeriene, dar există directive universale pentru a proteja drepturile pasagerilor.

Notă importantă: Este perfect legal ca liniile aeriene să vândă bilete în exces față de numărul de locuri disponibile. Conform cercetărilor, aproximativ 5% dintre pasageri nu se prezintă la zbor.

Refuzul Îmbarcării Involuntar:

Dacă nu sunt suficienți voluntari dispuși să își cedeze locurile, companiile aeriene ar putea refuza îmbarcarea unor pasageri împotriva voinței lor. Când se întâmplă acest lucru, pasagerii au de obicei drepturi mai extinse:

Compensație Monetară: Pasagerii afectați au adesea dreptul la compensație pentru suprarezervare, a cărei sumă poate fi determinată în funcție de durata întârzierii și distanța traseului.

Transport Alternativ: Compania aeriană trebuie să ofere un mijloc alternativ pasagerului pentru a ajunge la destinația lor, care ar putea include un loc într-un zbor ulterior sau chiar la o altă companie aeriană.

Refuzul Îmbarcării Voluntar:

Când un zbor este suprarezervat, companiile aeriene întreabă de obicei mai întâi pasagerii dacă sunt dispuși să își cedeze locurile în schimbul unor beneficii:

Alegerea Compensației: Cei care se oferă voluntari s-ar putea să li se ofere vouchere pentru zboruri viitoare, upgrade-uri la bilete sau chiar bani în numerar.

Negociere: Pasagerii pot deseori negocia compensația, mai ales dacă inconvenientul este semnificativ.

Când puteți solicita compensație pentru suprarezervare?

Dacă dețineți un bilet de avion valid și un tichet de îmbarcare, v-ați înregistrat cu succes online pentru zbor și vi s-a refuzat îmbarcarea din cauza suprarezervării, aveți dreptul să solicitați compensație pentru suprarezervare. De asemenea, companiile aeriene sunt obligate să ofere servicii suplimentare, precum mese și răcoritoare, și transport alternativ.

Important de Știut: Chiar dacă ați primit vouchere de masă, tot puteți solicita compensație pentru refuzul îmbarcării datorat suprarezervării.
Conform Regulamentului UE 261/2004, s-ar putea să aveți dreptul să solicitați o compensație financiară de până la 600€ dacă îndepliniți criteriile specificate pentru compensație. Aveți o perioadă de 3 ani de la data perturbării pentru a înainta cererea dumneavoastră. Este recomandabil să nu întârziați și să depuneți prompt o cerere la compania aeriană pentru a aborda inconvenientele cauzate de un zbor suprarezervat.

Dacă un călător se află într-o călătorie de afaceri și este refuzat din cauza unui zbor suprarezervat, este călătorul, nu angajatorul, care are dreptul la compensație. Atât călătorul de afaceri, cât și cel individual, au aceleași drepturi la compensație.

Cum să solicitați compensație pentru un zbor suprarezervat

Pasagerii cărora li s-a refuzat îmbarcarea involuntar au dreptul la compensație. Iată pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a solicita compensație pentru un zbor suprarezervat:

 1. Cunoașteți-vă Drepturile:În multe țări, pasagerilor li se oferă dreptul la compensație atunci când li se refuză îmbarcarea din cauza suprarezervării. Este vital să știți care sunt aceste drepturi și la cât sunteți îndreptățit.
 2. Confirmați Eligibilitatea: Asigurați-vă că vi s-a refuzat îmbarcarea involuntar din cauza suprarezervării și nu din alte motive (de ex., probleme de securitate, check-in întârziat sau documentație invalidă).
 3. Documente Necesare: Pentru orice solicitare de compensație, adunați toate documentele importante (cum ar fi detaliile zborului, confirmarea scrisă de la compania aeriană, o poză sau o copie a actului dvs. de identitate sau pașaportului) înainte de a depune cererea.
 4. Utilizați Calculatoare de Compensație: Profitați de uneltele gratuite de calcul al compensației. Introduceți detaliile zborului dvs. pentru a obține o estimare a compensației la care ați putea avea dreptul.
 5. Depuneți o Plângere: Dacă a existat o neregulă din partea unei companii aeriene legată de refuzul îmbarcării din cauza suprarezervării, asigurați-vă că toate faptele sunt listate într-un formular oficial de plângere și trimiteți-l autorității aeriene respective.
 6. Angajați o companie de revendicare a zborului: Puteți angaja o companie specializată în revendicări de zbor pentru a evita eventualele probleme cauzate de respingerea solicitărilor de către companiile aeriene.

De ce să alegeți ClaimFlights pentru a solicita compensație pentru un zbor suprarezervat

Iată esența: Companiile aeriene adesea evită să plătească compensații. Când încercați să obțineți compensația direct de la ele, pot utiliza tactici care rezultă în perioade lungi de așteptare.

Vă gândiți să duceți cazul în instanță? Angajarea unui avocat devine esențială. Cu toate acestea, revendicările mai mici sunt adesea neglijate, lucru care avantajează compania aeriană.

Și care este rezultatul? Pasageri descurajați care renunță la ceea ce le aparține în mod legitim.

ClaimFlights își dă seama că majoritatea pasagerilor nu au timpul, expertiza sau strategia necesară pentru a se confrunta cu companiile aeriene și a solicita compensația cuvenită.

ClaimFlights se specializează în ajutarea pasagerilor să navigheze prin procesul complicat de solicitare a compensației de la companiile aeriene.

Fiecare companie aeriană are cerințe documentare și proceduri unice – o sarcină intimidantă pentru orice individ. La ClaimFlights, baza noastră de date vastă conține toate cerințele necesare ale companiilor aeriene pentru a avansa o revendicare.

ClaimFlights ajută în mod constant pasagerii să obțină ceea ce merită cu adevărat.

Vi s-a refuzat îmbarcarea din cauza supraînregistrării zborului?

Dacă vi s-a refuzat îmbarcarea fără acordul dvs. pentru că zborul a fost supraînregistrat, ați putea primi compensație conform legislației UE.

Solicitați acum!

Oferim servicii "Fără Câștig - Fără Costuri", astfel că solicitarea este fără riscuri!

Întrebări Frecvente

Cum se supra-rezervă zborurile?

Companiile aeriene vând adesea mai multe bilete decât sunt locuri disponibile în avion, bazându-se pe date istorice și modele statistice care prezic că un anumit număr de pasageri vor rata zborul sau vor anula în ultimul moment. Cu toate acestea, când se prezintă mai mulți pasageri decât se așteptau, zborul devine supra-rezervat, ceea ce duce la posibile refuzuri de îmbarcare pentru unii călători.

Cine este refuzat la îmbarcare pe un zbor supra-rezervat?

Criteriile pentru determinarea celor care sunt refuzați pot varia, dar adesea implică factori precum timpul de check-in, clasa tarifară și statutul de călător frecvent. Primii care sunt refuzați sunt cei cu check-in târziu sau bilete cu tarif redus. Pasagerii cu documente falsificate, cu un bilet de îmbarcare eronat sau care prezintă preocupări legate de siguranță sau sănătate sunt, de obicei, mai vulnerabili la refuzul îmbarcării.

De ce supra-rezervă companiile aeriene zborurile?

Supra-rezervarea este o strategie folosită pentru a maximiza ocuparea și a compensa pentru acești pasageri care nu se prezintă. Companiile aeriene vând mai multe bilete, în mod intenționat, decât locurile disponibile în avion. Probabilitatea ca fiecare pasager rezervat să se prezinte la timpul programat este redusă. Anulările din ultimul moment sunt o experiență obișnuită. Prin urmare, companiile aeriene au început să supra-rezerve zborurile. Ele nu doresc să suporte pierderi din cauza locurilor goale în orice zbor operat. Așadar, apelează la supra-rezervare în astfel de situații.

Este legal ca companiile aeriene să supra-rezerve zboruri?

Da, este absolut legal ca companiile aeriene să supra-rezerve zboruri. Supra-rezervarea este o strategie utilizată de companiile aeriene pentru a maximiza veniturile și profitul, anticipând că un anumit număr de pasageri ar putea anula sau rata zborul lor. Conform cercetărilor, aproximativ 5% dintre pasageri nu se prezintă.

Cum să evitați zborurile supra-rezervate?

Pentru a evita zborurile supra-rezervate, luați în considerare rezervarea călătoriei în afara perioadelor de vârf sau în sezoanele când zborurile sunt mai puțin probabil să fie pline. Check-in-ul timpuriu, fie online, fie la aeroport, poate reduce de asemenea riscul, deoarece unele companii aeriene pot refuza pasagerii care fac check-in ultimii. În plus, menținând loialitatea față de o anumită companie aeriană și obținând statutul de călător frecvent poate oferi îmbarcare prioritară, reducând și mai mult șansele de a fi afectat de supra-rezervare.

Oferim suport în multe limbi - site-uri ClaimFlights internaţionale