Ce sunt circumstanțele extraordinare în cazul întârzierilor de zbor?

Ai fost vreodată într-un zbor care a fost întârziat sau anulat din cauza unor circumstanțe extraordinare? Dacă da, ai putea crede că aceasta anulează dreptul tău la compensație pentru zbor. Dar adevărul este că s-ar putea să fii încă eligibil pentru compensație din partea companiei aeriene!

Regula EU 261 obligă companiile aeriene să compenseze pasagerii pentru întârzierile de zbor mai lungi, dar există unele situații care sunt considerate „extraordinare” și nu te califici pentru compensație financiară.

Așadar, ce constituie o circumstanță extraordinară? Există cazuri în care pasagerii pot face o cerere de compensație chiar dacă au experimentat o întârziere din cauza unor circumstanțe extraordinare? În acest articol, vom răspunde la aceste întrebări și la altele, explorând ce se califică drept circumstanțe extraordinare în întârzierile de zbor.

Este crucial să știți că pentru un zbor întârziat, puteți revendica compensații în baza legii UE. Explorați-vă drepturile la compensații pentru întârzieri de zbor.

Ce înseamnă circumstanțe extraordinare?

“Circumstanțele extraordinare”, în contextul întârzierilor de zbor, se referă la evenimente sau situații excepționale și imprevizibile care pot perturba programările companiilor aeriene și sunt, de obicei, dincolo de controlul companiei aeriene.

Aceste circumstanțe pot exonera compania aeriană de anumite responsabilități și compensații financiare față de pasageri.

Este important de menționat că definiția specifică a circumstanțelor extraordinare poate varia în funcție de compania aeriană și de țară, iar acestea sunt adesea descrise în termenii și condițiile de transport ale companiei aeriene.

Când apar astfel de circumstanțe, companiile aeriene sunt, în general, scutite de a oferi compensații sau de a acoperi cheltuieli suplimentare pentru pasageri, deoarece aceste evenimente sunt considerate a fi dincolo de controlul lor.

Cu toate acestea, pasagerii au în continuare dreptul la îngrijirea de bază, cum ar fi mese și răcoritoare, în timpul întârzierilor lungi, chiar și în circumstanțe extraordinare.

Exemple de circumstanțe extraordinare

Deci, ce se califică drept o circumstanță extraordinară? Conform legii UE 261, circumstanțele extraordinare sunt considerate evenimente din afara controlului companiei aeriene. Asta înseamnă că dacă întârzierea a fost cauzată de ceva în controlul companiei aeriene, atunci ai un drept valid de compensație.

Dar care sunt exact aceste circumstanțe extraordinare?

Iată câteva exemple:

 • Coronavirusul (COVID-19) și alte pandemii globale: Evenimente extraordinare, cum ar fi izbucnirile de boli infecțioase la scară largă care perturbă călătoriile aeriene din cauza problemelor de sănătate și securitate, restricțiilor guvernamentale și a cererii reduse de pasageri.
 • Restricții ale controlului traficului aerian: Limitări impuse de autoritățile de control al traficului aerian, care pot include congestionare, închideri de spațiu aerian sau modificări în rutare din cauza volumelor mari de trafic sau preocupărilor de securitate, rezultând în întârzieri ale zborurilor.
 • Condiții meteo nefavorabile („vreme rea”): Condiții meteorologice nefavorabile, cum ar fi ploaie puternică, furtuni, ceață sau zăpadă, care pot afecta siguranța și operațiunile de zbor, provocând întârzieri, devieri sau anulări.
 • Greve ale sindicatelor, personalului aeroportului și controlului traficului aerian: Oprirea activității organizată de sindicate, personalul aeroportului sau controlorii de trafic aerian, adesea în căutarea unor condiții de muncă mai bune sau salarii mai mari, ducând la perturbări în serviciile de călătorie aeriană.
 • Ciocniri cu păsări: Coliziuni între aeronave și păsări în timpul decolării sau aterizării, care pot prezenta riscuri de siguranță, pot deteriora aeronava și pot necesita inspecții sau reparații, cauzând întârzieri ale zborurilor.
 • Riscuri de securitate: Amenințări la adresa securității aviației, cum ar fi terorismul, deturnările sau coletele suspecte, pot duce la măsuri de securitate intensificate, devieri de zbor sau întârzieri, pe măsură ce autoritățile evaluează și abordează potențialele amenințări.
 • Tulburări politice sau civile: Situații caracterizate prin proteste publice, revolte, conflicte politice sau tulburări civile care pot perturba operațiunile aeroportuare, restricționa accesul sau crea preocupări de siguranță, ducând la întârzieri sau anulări ale zborurilor.
 • Dezastre naturale: Evenimente catastrofale precum cutremurele, tsunami-urile, uraganele sau erupțiile vulcanice care pot afecta aeroporturile, infrastructura și siguranța, provocând perturbări ale zborurilor și potențiale închideri de aeroport.
 • Urgențe medicale: Incidente în timpul zborului implicând pasageri sau membrii echipajului care necesită atenție medicală imediată, ceea ce poate necesita aterizări neschedulerate, rezultând în întârzieri pentru zborurile afectate.

Este important de menționat că doar pentru că liniile aeriene spun că ceva este în afara controlului lor, nu înseamnă că chiar este, așa că nu luați cuvântul lor ca atare! Contactați ClaimFlights astăzi și experții noștri vor evalua cererea dvs. gratuit și vă vor informa dacă aveți dreptul la compensație.

Ce nu este inclus sub denumirea de circumstanțe extraordinare?

Când vine vorba de circumstanțe extraordinare, regula generală este că orice lucru considerat ‘nefiind sub controlul’ companiei aeriene ar putea fi eligibil pentru a fi revendicat. Evident, întârzierile legate de vreme (în afara erorilor pilotului) și întârzierile controlului traficului aerian pot fi adăugate acestei liste, dar ce nu este acoperit?

UE stipulează foarte clar că orice circumstanță extraordinară trebuie să fie imprevizibilă și în afara controlului companiei aeriene. Asta înseamnă că nu vor acoperi situații precum:

 • Defecțiuni mecanice cauzate de întreținere insuficientă sau lipsa verificărilor de rutină
 • Grevele personalului companiei aeriene
 • Sosirile sau plecările întârziate ale zborurilor de legătură datorate unei erori a companiei aeriene
 • Anularea zborurilor datorită faptului că compania aeriană nu a gestionat corect programul lor de zbor
 • Suprarezervări ale zborurilor, deși există un număr precis al celor care au rezervat.

Pe scurt, orice circumstanță cauzată de ceva ce era în puterea companiei aeriene (sau a unui contractor terț care lucrează în numele lor) nu poate fi revendicată ca fiind circumstanțe extraordinare. Dacă există o șansă ca o problemă să fi putut fi prevenită prin o planificare și organizare mai bună din partea transportatorului ales de dvs., probabil că nu se va califica.

Ce să faci dacă întârzierea zborului tău se califică pentru compensație

Dacă zborul tău este întârziat și se califică pentru compensație, este important să îți cunoști drepturile și să iei măsurile corespunzătoare pentru a revendica ceea ce ți se cuvine. Iată un ghid pas cu pas despre ce să faci:

 • Înțelege-ți Drepturile: Familiarizează-te cu politica companiei aeriene și cu drepturile tale ca pasager. Regulamentele privind întârzierile de zbor și compensațiile variază în funcție de locația ta și de compania aeriană, dar în general, ai putea fi eligibil pentru compensație dacă zborul tău este întârziat din motive ce țin de controlul companiei aeriene, cum ar fi probleme tehnice sau probleme cu echipajul.
 • Păstrează Documentele Importante: Păstrează toate documentele relevante, inclusiv cartea de îmbarcare, biletul electronic și orice comunicare de la compania aeriană privind întârzierea. Aceste documente vor fi esențiale atunci când depui o cerere de compensație.
 • Notează Detaliile Întârzierii: Înregistrează detaliile specifice ale întârzierii tale, inclusiv numărul zborului, orele de plecare și sosire și motivul oferit de compania aeriană pentru întârziere. Deținerea acestei informații va fi crucială atunci când trimiți o cerere.
 • Vorbește cu Personalul Companiei Aeriene: Abordează biroul de servicii pentru clienți sau reprezentantul companiei aeriene de la aeroport pentru a te informa despre întârziere și compensația potențială. Ei ar putea să îți furnizeze informații despre drepturile tale și procesul de depunere a unei cereri.
 • Solicită Compensație: Dacă întârzierea ta se califică pentru compensație, solicită-o de la personalul companiei aeriene sau serviciul clienți. Fii politicos, dar ferm și oferă toate informațiile necesare pe care le solicită.
 • Depune o Cerere: Dacă compania aeriană nu oferă compensație la aeroport sau dacă nu ai reușit să vorbești cu un reprezentant, va trebui să depui o cerere formală. Majoritatea companiilor aeriene au un proces de revendicare online. Vizitează site-ul companiei aeriene și caută secțiunea „Serviciu Clienti” sau „Reclamații” pentru a găsi instrucțiuni despre cum să depui o cerere.
 • Urmărește: După depunerea cererii tale, urmărește regulat compania aeriană pentru a verifica starea solicitării tale. Companiilor aeriene le poate lua ceva timp să proceseze cererile, așa că răbdarea este cheia.

Amintește-ți că procesul de compensație poate dura ceva timp, iar este esențial să fii perseverent și bine informat pe parcursul procesului. Cu toate acestea, pot exista alte opțiuni de compensație disponibile în funcție de situația ta specifică – asigură-te că rămâi în legătură cu ClaimFlights pentru orice detalii suplimentare!

Cum poate ClaimFlights să vă ajute cu cererea de compensație pentru întârzierea zborului dvs

ClaimFlights este o companie specializată în cereri de compensație pentru întârzieri de zbor care asistă pasagerii în solicitarea de compensații conform Regulamentului UE EC 261 atunci când zborurile sunt întârziate, anulate sau supra-rezervate. ClaimFlights operează pe baza unei politici ‘fără victorie, fără taxă’, ceea ce înseamnă că plătești doar dacă obțin rezultate.

 • Echipă experimentată: Personalul ClaimFlights este format din experți în dreptul aviației și are cunoștințele necesare pentru a vă ajuta să depuneți cu succes o cerere pentru zboruri întârziate sau anulate.
 • Formular online: Trimiteți un formular online cu toate detaliile despre cazul dvs., cum ar fi numărul de zbor și data zborului, și în doar câteva minute software-ul lor determină automat dacă puteți face o cerere sau nu.
 • Suport eficient: Pe lângă un serviciu pentru clienți de excepție, reprezentanții ClaimFlights oferă un suport eficient pentru a vă asigura că primiți banii dvs. cât mai curând posibil de la compania aeriană implicată.
 • Fără taxe ascunse: Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la taxe ascunse; serviciile ClaimFlights sunt gratuite decât dacă cazul dvs. este unul de succes, în cazurile de succes ei percep o comision de 21%.
 • Calculator de compensații: Determinați cât de mulți bani pot fi revendicați folosind calculatorul de pe site-ul lor fără a plăti nimic în avans – plătiți doar atunci când argumentează cu succes cazul dvs. și obțineți înapoi banii dvs.!

Cu ClaimFlights de partea dvs., solicitarea unei compensații pentru întârzierea zborului este ușoară. Așadar, nu lăsați companiile aeriene să scape nepedepsite pentru întârzieri sau anulări injustificate ale zborurilor – obțineți compensația pe care o meritați cu ajutorul ClaimFlights!

Concluzie

În rezumat, circumstanțele extraordinare, așa cum sunt definite de reglementările UE privind întârzierile zborurilor, sunt evenimente perturbatoare care nu sunt sub controlul companiei dvs. aeriene și apar în timpul unui zbor.

Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că nu puteți obține compensația dacă ați fost afectat de circumstanțele extraordinare. Dacă ați fost blocat din cauza unei întârzieri a zborului, merită să verificați dacă sunteți eligibil pentru compensație.

În cele din urmă, poate fi dificil să afli dacă poți revendica pentru circumstanțe extraordinare sau nu. De aceea, ClaimFlights, experții în solicitarea compensațiilor pentru zboruri întârziate sau anulate, sunt acolo pentru a ajuta. Ei pot evalua situația dvs. și vă pot ajuta să determinați dacă sunteți eligibil pentru compensație conform legii UE.

Este legal overbooking-ul în Europa

Este legal overbooking-ul în Europa? Dacă v-ați confruntat vreodată cu situația de a fi reprogramat de pe un zbor din cauza overbooking-ului, există șanse să vă fi simțit frustrat și neputincios. Poate chiar puțin înșelat. Cunoașterea...

cum folosești verificatorul compensații pentru zboruri

Verificator de compensare pentru zboruri Ești frustrat/ă din cauza unui zbor întârziat sau anulat? Știai că ai putea fi eligibil/ă pentru compensație? Vestea bună este că instrumentele online, precum verificatorul de compensații pentru...

Oferim suport în multe limbi - site-uri ClaimFlights internaţionale